大师讲堂预告 | 诺贝尔经济学奖得主Jean Tirole教授解读平台经济学的商业模式与竞争策略挑战
2018-05-17 15:56

5月21日,香港中文大学(深圳)邀请到2014年诺贝尔经济学奖得主、法国图卢兹大学产业经济研究所科研所长Jean Tirole教授做客“大师讲堂”。Jean Tirole教授将带领大家从不一样的视角看待公司平台模式,分享平台经济学的商业模式与竞争策略挑战。

活动安排

主题:平台经济学:商业主讲嘉宾:Jean Tirole

日期:5月21日(周一)

时间:9:00-10:15

地点:道远楼一楼理事会会议室

语言:英文

Topic: The Economics of Platforms: BusinessModel and Competition Policy Challenges

Speaker: Prof. Jean Tirole

Date: May 21, Monday

Time: 9:00-10:15

Venue: Governing Board Meeting Room, DaoYuan Building

Language:English

讲座摘要

世界上最大的7家公司均采用了双边平台模式。主导性的平台可以从直接和间接的网络外部效应中受益。在本讲座中,我们将分析平台的商业模式并研究竞争监管当局应如何应对这一新的环境,从而推进创新,而不是抑制创新。最后,我们将探讨隐私相关的问题。人们声称的对隐私的要求与实际表现似乎不太一致。我们将从经济学的角度分析这一问题,并讨论可行的监管办法。

The world’s 7 largest firms are two-sidedplatforms. Dominant platforms benefit from direct and indirect networkexternalities. We will first analyse the business model of platforms. We willthen look at how competition authorities should react to this new environmentso as to promote innovation without hampering innovation. The third issue wewill tackle is that of privacy; while individuals’ stated demands for privacyand actual behavior seem inconsistent, we will shed an economics light on theissue and discuss possible regulation.

主讲人简介

Biography

Jean Tirole

2014年诺贝尔经济学奖获得者

因在“市场力量及管制”分析方面有卓越科研成果,Jean Tirole教授于2014年荣获诺贝尔经济学奖。瑞典皇家科学院称赞他是“这个时代最具影响力的经济学家之一”。

Jean Tirole教授现任法国图卢兹大学产业经济研究所科研所长、图卢兹高等研究院(IAST)执行委员会主席。他还是麻省理工学院和巴黎高等社会科学研究院等大学的访问学者,法兰西人文院的成员。他曾在1998年当选世界经济计量学会主席,2001年当选为欧洲经济学会主席。他在国际上发表了200多篇论文,并出版了12本科学专著。

When awarding him solo the Nobel Prize inEconomic Sciences in 2014 for his research on understanding and regulatingmarkets, the Royal Swedish Academy of Sciences applauded Jean Tirole as “one ofthe most influential economists of our times”.

Jean Tirole is scientific director of theInstitute for Industrial Economics in Toulouse. He is chairman of the ExecutiveCommittee, Institute for Advanced Study in Toulouse (IAST) . He is alsoaffiliated with MIT, where he holds a visiting position, and with EHESS, and isa member of the French Académie des Sciences Morales et Politiques. He waspresident of the Econometric Society in 1998 and of the European EconomicAssociation in 2001. He has published over two hundred articles ininternational reviews, as well as twelve scientific books.

网上直播on:  The link is:  http://e.vhall.com/639577355